Click on the slide!

Χρήσιμες συμβουλές

Κερδίδτε χρόνο και χρήμα !

Δωρεάν χρήσιμες συμβουλές για εσάς...για τη διαχείρηση της εταιρείας ή της κατοικίας σας...Εξοικονομήστε χρόνο και χρήμα !

Περισσότερα...
Click on the slide!

Προφίλ

Ποιοί είμαστε....

Λίγα λόγια για την εταιρεία μας (προφίλ, φιλοσοφία, υπηρεσίες...)

Περισσότερα...
Click on the slide!

Περιοχή πελατών

Online εξυπηρέτηση πελατών

Η εταιρεία μας εισάγει στην αγορά τη νέα υπηρεσία online παρακολούθησης του λογαριασμού σας. Επωφεληθείτε !

Περισσότερα...
Click on the slide!

Υπηρεσίες

Επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες μας !

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες της "Διαχειριστικής Εταιρειών - Κατοικιών"

Περισσότερα...
Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ετεροχρονίζεται η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης λόγω… τεχνικών προβλημάτων

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για 4.000.000 νοικοκυριά να λάβουν στις αρχές του 2013, αντί για φέτος, το επίδομα θέρμανσης, καθώς καθημερινά ανακύπτουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα που καθυστερούν την έναρξη της χορήγησής του. Η σχετική υπουργική απόφαση παραμένει ανυπόγραφη μέχρι να λύσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών δύο σοβαρά προβλήματα.

Πρώτον: Οι πολίτες που δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση το 2012 πώς θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και ως εκ τούτου είναι δικαιούχοι του επιδόματος; Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και λοιποί πολίτες με ετήσια εισοδήματα έως 3.000 ευρώ δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση. Το ερώτημα είναι πώς θα αποδείξουν οι συγκεκριμένοι πολίτες ότι δικαιούνται το επίδομα, από τη στιγμή που δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία για τα ετήσια εισοδήματά τους στα αρχεία της ΓΓΠΣ με αυτούς που υπέβαλαν δηλώσεις. Όπως τονίζουν λογιστές και φοροτεχνικοί, οι συγκεκριμένοι πολίτες θα απαιτηθεί να υποβάλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις, όμως σε κάθε τέτοια περίπτωση ο νόμος προβλέπει την επιβολή προστίμου από 40 έως και 400 ευρώ!

Σημειώνεται ότι με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που αποφασίστηκε να θεσπιστούν, δικαιούχοι του επιδόματος ή της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης θα είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται επιπλέον όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και τρία.

Δεύτερον: Τι θα γίνει με τα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν αυτόνομη θέρμανση, δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα και άρα δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης. Θα μπορεί, δηλαδή, κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και εάν, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά;

Όταν απαντηθούν επαρκώς τα δύο παραπάνω ερωτήματα θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος ή της επιδότησης και θα τεθεί άμεσα σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καταγραφούν οι δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος. Στην αίτηση που θα συμπληρώνει κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράψει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα γίνεται η σταδιακή πίστωση του ποσού του επιδόματος. Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώνει τα αναγραφέντα στην αίτηση στοιχεία του δικαιούχου με τα στοιχεία όσων έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Στο σύστημα αυτό οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων θα υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και ΑΦΜ καταναλωτή, πωληθείσα ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης και τιμή πώλησης) για κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης που εκδίδουν. Σε κάθε περίπτωση ενοίκου πολυκατοικίας η διασταύρωση θα γίνεται με βάση τα πρόσθετα στοιχεία για τον ΑΦΜ διαχειριστή και τον αριθμό παροχής κοινόχρηστου ρεύματος, τα οποία αυτός θα πρέπει να έχει δηλώσει στην αίτησή του και τα οποία θα πρέπει να αναγράφονται και στην αντίστοιχη απόδειξη λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης που θα έχει εκδώσει και θα έχει υποβάλει στο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» ο προμηθευτής πετρελαίου θέρμανσης.

Για το επίδομα θέρμανσης έχει εγγραφεί κονδύλι 270 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 10-15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν τα πρώτα χρήματα θα καταφθάσουν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013. Κριτήρια, διαδικασίες κλπ.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ στην οποία μπορούμε να κάνουμε αίτηση χορήγησης του επιδόματος, είναι η: https://www1.gsis.gr...login/login.htm Η χρήση της υπηρεσίας θα γίνεται με τα ίδια συνθηματικά πρόσβασης, που χρησιμοποιούνται και για τις λοιπές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ.

Μέσα από αυτή την εφαρμογή μπορούμε να επιλέξουμε αν θα υποβάλλουμε αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως "Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος" ή αν θα δηλώσουμε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης και λοιπά στοιχεία, για τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας, λειτουργώντας ως "Διαχειριστές - Εκπρόσωποι" των ενοίκων της.

Για την πληροφόρησή μας σχετικά με το "επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης" μπορούμε να καλούμε στο τηλέφωνο: 210 4803131

Πρόσθετες πληροφορίες, κριτήρια, ζώνες, διαδικασίες:

Εισοδηματικά κριτήρια:

Το ύψος των εισοδημάτων για τους άγαμους δικαιούχους, ανέρχεται στα 25.000,00€.Για τους έγγαμους χωρίς παιδιά στα 35.000,00€, με ένα παιδί στα 38.000,00€, με δύο στα 41.000,00€ και με τρία στα 44.000,00€.Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη, είναι αυτά που δηλώθηκαν, με τις φορολογικές δηλώσεις εισοδημάτων του 2011 (οικ. έτος 2012).

Περιουσιακά κριτήρια

Για τους άγαμους, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 150.000,00€,για τις οικογένειες, όσες έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 200.000,00€.Όσο αφορά τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας για το επίδομα θέρμανσης θα λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχει υπολογιστεί, από το ΕΤΑΚ του 2009.Εδώ θα πρέπει να δοθεί λύση, γιατί θα προκύψουν προβλήματα σε φορολογούμενους, που ενώ βάσει της συνολικής αξίας των ακινήτων που είχαν, δεν ήταν δικαιούχοι, πούλησαν ακίνητα μετά το 2009 και η συνολική αξία αυτών που απομένουν, είναι πλέον κάτω από τα όρια αυτά (δηλαδή είναι πλέον δικαιούχοι).

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται (σε νομούς, νησιά):

Α' Ζώνη: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας. Η μέγιστη κατανάλωση που επιδοτείται εδώ, είναι τα 3.000 λίτρα και η υψηλότερη επιδότηση είναι τα 900,00€.

Β' Ζώνη: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου. Η μέγιστη κατανάλωση που επιδοτείται εδώ, είναι τα 1.800 λίτρα και η υψηλότερη επιδότηση είναι τα 540,00€.

Γ' Ζώνη: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας. Η μέγιστη κατανάλωση που επιδοτείται εδώ, είναι τα 960 λίτρα και η υψηλότερη επιδότηση είναι τα 388,00€.

Δ' Ζώνη: Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, καθώς και τα νησιά Κύθηρα και Σαρωνικού. Η μέγιστη κατανάλωση που επιδοτείται εδώ, είναι τα 600 λίτρα και η υψηλότερη επιδότηση είναι τα 180,00€.

Κατανάλωση ανά ζώνη

Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα που επιδοτείται ανά κλιματική ζώνη ορίζεται: Κλιματική ζώνη Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)

Α’΄ Ζώνη............................25

Β’΄ Ζώνη............................15

Γ’΄ Ζώνη..............................8

Δ’΄ Ζώνη..............................5

Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης, ορίζονται σε 120.Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη. Η επιδότηση αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στη δήλωση Ε9 (και εδώ ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα).Η χορήγηση θα πραγματοποιείται ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση και έπειτα από διασταύρωση της πραγματοποίησης της αγοράς, μέσω του συστήματος παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Θα ακολουθήσει απόφαση για ποσό, που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για την ενίσχυσή τους, ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).

Διαδικασίες:

Με την ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα πετρελαίου μέσω της ΓΓΠΣ , οι δικαιούχοι θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι την επιστροφή του ειδικού φόρου που θα αντιστοιχεί σε 0,30€ ανά λίτρο πετρελαίου, με διασταύρωση από το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ (απαιτείται καταχώρηση των στοιχείων του παραστατικού αγοράς πετρελαίου που έλαβαν).Στη συνέχεια και μόλις λάβουν απάντηση μετά από διασταύρωση με την φορολογική τους δήλωσης, ότι πληρεί ο δικαιούχος τα εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια, θα του επιστρέφεται ένας κωδικός αριθμός (πρωτόκολλο), που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων, για τα οποία δικαιούται να λάβει το επίδομα με την μορφή επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου.

Η διαδικασία για τις πολυκατοικίες, "διαχειριστές / εκπρόσωποι πολυκατοικίας", είναι η εξής:

Επιλέγετε εισαγωγή νέας πολυκατοικίας για να καταχωρήσετε τον αριθμό παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας (αυτός που θα αναγράφεται και στην απόδειξη αγοράς).Έπειτα εισάγετε τον αριθμό των διαμερισμάτων και το σύστημα εμφανίζει πίνακα, για να καταχωρήσετε τα χιλιοστά και τετραγωνικά ανά διαμέρισμα, όπως ορίζονται από τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας και τα στοιχεία του κάθε ιδιοκτήτη η ενοικιαστή των διαμερισμάτων. Τα στοιχεία που θα πρέπει να συλλέξουν οι διαχειριστές/εκπρόσωποι πολυκατοικιών, είναι πάρα πολλά και θα δημιουργήσουν τουλάχιστον ... πονοκέφαλο !!! Και εδώ αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα κατά την διαδικασία, ιδίως σε πολυκατοικίες με ενοίκους που εναλλάσσονται, αλλά κυρίως, με αυτούς που δεν πληρώνουν για την αγορά πετρελαίου, αλλά που μπορεί να τυγχάνουν, δικαιούχοι επιδότησης. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι, πολλοί δεν θα μπουν καθόλου στον κόπο, να εκτελέσουν την παραπάνω διαδικασία κι ας είναι κάποιοι από αυτούς δικαιούχοι.

Η διαδικασία για τους λειτουργώντας ως "ατομικά δικαιούχοι / υποψήφιοι δικαιούχοι" του επιδόματος, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Για κάθε χρήστη οικίας, θα ζητείται ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα πιστώνεται η επιστροφή φόρου, εντός 14 ημερών από την υποβολή του αιτήματος.

 

 

Δημοσκόπηση

Online επισκέπτες

Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους

Θέσεις εργασίαςΗ εταιρεία μας αναζητά στελέχη για τα συνεχώς αναπτυσσόμενα τμήματά της. Αποστείλατε το βιογραφικό σας και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Web Design & Development by Victorious